Kara Fırın

Resim 1                                                       Resim 2

Kara fırın nedir?

Kara fırın: En lezzetli ekmeğin çıktığı fırın olarak kısaca tanımlayabiliriz. Açılımını yapacak olursak; tabanına kum, cam, taş gibi dolgu malzemeleri konularak kumun üzerine de tuz ilave edilerek ve tabanın en üst kısmına da yani ekmeğin piştiği yere ateş tuğla döşenerek ve üzeri kubbe şeklinde harman tuğla ile örülerek yapılan fırın çeşididir. Ateşin yandığı kısım yani cehennemlik sadece ateş tuğladan yapılır.

Duman kedi gözleri vasıtasıyla fırının arkasından ön tarafındaki baca kısmına bağlanır. Kubbe harman (çingene) tuğlasından yapılır ve üstü sıvanır. Daha uzun ömürlü fırınınızın olmasını istiyorsanız, ateşin yandığı yerdeki yani cehennemliğin üst kısmındaki kubbenin tuğlaları ateş tuğladan yapılırsa daha sağlıklı olur.

Kubbenin üstüne yine fırının sıcak kalması ve sıcaklığın kaybolmaması için önce sıva yapılır ve daha sonra çok miktarda kum dolgu, izocam konularak ısı muhafaza edilir.

Resim 1'de görüldüğü gibi kara fırınlarda, ekmek kapağının yanında istim kanalı vardır. Kara fırında en büyük problemlerden biri bu istim kanalının çok ağır, aşırı uzun olmasından ve tabana su sızdırmasından dolayı ekmek tabanı daha erken bozulmaktadır.

Kara fırın istiminin cehennemlikten görünümü

İstim sorununu çözmek için yeni projeler üretilerek bu sorun giderilebilir.

1 yorum:

Boyabat Ekmek Fırını dedi ki...

Haklısınız bence de kara fırının en büyük sorunlarından biri tabanın erken bozulması, buda bilinçsiz pişirici ustaları tarafından tabana su serpilmesinden ve istimden sızan sudan kaynaklanmaktadır.
Çözüm ise borulu fırında olduğu gibi istim sistemini kurmak olabilir.