Borulu (Taş) Fırın

Tek Göz Borulu Taş Fırın                    Çift Göz Borulu (Taş) Fırın

Borulu (Taş) Fırın Nedir?

Borulu (Taş) Fırın: Borulu taş fırını tanımlamadan önce "is" kavramını açıklamak gerekir. Peki is nedir? İs: Çıkarının, odunun tam yanmadan çıkarmış olduğu kötü kokan duman demektir. Genellikle kara fırınların kubbelerinin iç kısımlarında saçaklar şeklinde kubbeyi tamamen sarar. Bu da ekmeğin lezzetini bozarak, tadının değişmesine vesile olur.

Borulu (Taş) Fırının tanımını yapacak olursak; ekmeğin ateş, duman ve is'e maruz kalmadan sıcak ateş tuğlalar üzerinde piştiği ve cehennemliğinin tamamen ayrı fırının solunda ya da sağında olduğu lezzetli ve seri ekmek üretiminin yapıldığı fabrika tipi fırın çeşididir.

Tek göz borulu taş fırın ile kara fırından 5-6 kat daha fazla ekmek üretimini yapılır, çift göz taş fırın ile daha fazla üretim elde edilir; ortalama günlük 12000-15000 arası ekmek.


Borulu (taş) fırının yapımı tam bir ustalık ister. En ufak bir hatada fırının randımanı bozulur. O yüzden, istim (buhar) sisteminin, cehennemliğinin, ekmek koltuklarının, göz derinliğinin, duman bacası (kemer) sisteminin, dolgusunun, izolasyonunun iyi ve tam ölçülerde yapılması gerekmektedir.

Borulu (taş) fırını yapmak bir kaşık yapmak gibi sanat işidir, herkes kaşığı yapabilir ama sapını tam ortasına denk getirmek usta işidir.



2 yorum:

Adsız dedi ki...

Bonjour Je cherche une société qui vend des four tubulaires

Adsız dedi ki...

Boru sisteminde hangisi en çok tercih edilir.
1-L şeklimi
2-I şeklimi
Yanı hangisinde hojen ısı dağılımı olur